Det fungerar att söta med sötningsmedel på något nyttigare sätt än med socker

Jättemånga kan aldrig tänka sej det faktum att det fungerar att klara sig utan att söta.

Vill man undvika viktökning finns det många alternativ idag. Sackarin är ett bra exempel på ett medel som ger den söta smaken som man kan ta med gott samvete.

Dock sackarin är absolut inte det enda eller ens det effektivaste alterntivet till vanligt socker.

Redan på 1800-talet började sackarin att användas som sötningsmedel för kaffe och te istället för socker. Sackarin går genom hela matsmätningsapparaten utan att tas upp så insulinnivån i kroppen förblir oförändrad.

Detta är orsaken till att sackarin är så popis hos diabetiker. 500 gånger mer sötningseffekt jämfört med vanligt socker är inte dåligt men tyvärr följer det med en bismak av metall.

Det finns dock andra alternativ och vill man använda ett bra sötningsmedel som smakar riktigt gott så kan man testa Sukralos som i stort sett är helt fritt från kalorier.

Sukralos kan hettas upp och används därför mycket till bakning då det också ger 500 ggr sötning. Sukralos är framställt av socker.vilket är orsaken till att det smakar socker. Ett medel som är lite svagare i sötningsgrad är cyklamat.Ett sötningsmedel av olika salter och det har cirka 40 gånger mer sötningseffekt jämfört med socker.

Ett annat sötningsmedel som är mycket känt är aspartam som är uppbyggt av två olika aminosyror, nämligen fenylalanin och asparaginsyran. När ser en produkt som marknadsförs som “bantningssötmedel” eller sockerfri sötning är det förmodligen Aspartam den innehåller,

Problemen med Aspartam är att smaken är lite kemisk.

Det finns också 100 % naturliga medel och de har blivit otroligt omtyckta

De senaste åren har det varit ganska mycket diskussioner om de articifiella sötningsmedlen, speciellt sackarin och Aspartam om eventuella bieffekter de kan ge för hälsan.

Många användare av olika sötningsmedel blev glada när Stevia – eller sötflockel som det också kallas – introducerades på öppna marknaden.
Stevia säljs bland annat i form av sötströ som är som strösocker med den skillnaden att Stevia är så mycket nyttigare. Sötning med Stevia sötströ ger 18 gånger starkare sötning än strösocker.

Stevia kan ge en lätt och oangenäm bismak av lakrits som inte uppskattas av alla. Du kan finna en del andra Stevia sötmedel där tillverkarna har blandat i annat för att dölja denna smak med ännu sämre resultat.

Om inte Stevia “faller dig på läppen” kanske du istället ska prova Erytritol ett naturligt sötmedel du annars hittar i äpplen och päron. Smakar och ser ut som socker. I smak det näst bästa sötmedlet efter Sukralos.

Det kan vara svårt eller omöjligt att hitta Sukralos eller Erytritol i de vanliga butikerna men från e-butikerna prisad.se och allt-fraktfritt.se kan du alltid beställa dem.

Du ska stoppa i dig stora mängder av articifiella sötningsmedel för att det ska anses vara farligt.

Om inget av de naturliga sötningsmedlen passar dig kan du ju alltid försöka dig på sackarin eller Sukralos. Det är din egen smakupplevelse som bör avgöra vilken som ska bli din favorit.