Ha koll på Svarta listan vilken varnar dej innan det är försent

För de flesta är nätet en teknik som hjälper i det dagliga livet, fast dessvärre också en möjlighet för ljusskygga typer att tjäna cash på olika bedrägliga vis.

Ha en ständig koll på Svarta listan så minimerar du risken att bli lurad av oetiska aktörer.

Den varningslista vi talar om uppdateras hela tiden med de företag eller personer som bland annat är kända för att uttnyttja sina kunders okunskap eller beroende.

Ifall man har koll på aktuella nyheter, kan Svarta listan bidra med något?

Om man håller koll på dagstidningarnas nyheter på nätet är inte det tillräckligt? Spelbolaget Betsson är ett bra exempel på en sajt som anses vara oseriös och oetisk för att det utnyttjar vissa spelares spelberoende som förlorat mycket pengar, dragit på sig enorma skulder och tidningar har bevakat hur det gått med dessa anmälningar.

Svarta listan på företag i spelbranchen

Efter ett antal artiklar om vissa spelsajters system att locka in sina spelare in i ett spelberoende slutar det att skriva om det eftersom det anses sakna nyhetsvärde och bara blir “tjatigt”. Med Svarta listan för spelsajter på t.ex. gertgambell.com så ser du direkt vart det har varit problem.

Nyttja rätt och bra varningslista

Oavsett om du vill spela på nätet eller funderar på att köpa från en viss webbutik så är det klokt att ta en titt på relevant varningslista där du kan se om det finns varningar om ett visst företag.

Svensk Handels Varningslista
Svartlistade företag ska man undvika, men det är också viktigt att tänka på att det här kan förändras. Just nu är det hissat väldigt mycket röda varningsflaggor om Betsson men så kanske inte alltid varit fallet.

Gammal varningsinformation kan mycket väl vara inaktuell och bristerna korrigerade, så sök vidare efter ny. Men har företaget eller sajten hamnat på Svarta listan så har det ju funnits en orsak att de finns där.

Det kan vara extra smart att surfa lite extra för att kolla vad icke professionella tyckare anser. Märker man att det är många som klagar så kan man ju konstatera att varningslistan hade god anledning till att ta med ett visst företag eller en viss sajt.

Mer info kan man hitta ganska snabbt för att verifiera tidigare information. Om å andra sidan all info pekar på att sajten är okey finns det knappast någon risk att surfa in på den.

Källkritik är viktigt då man nyttjar sig av fakta på nätet

Du kan lugnt räkna med att vissa negativa inlägg är gjorda av konkurrenter till det företag eller sajt du undersöker. Om du läser att du bör undvika ett visst företag eller en viss sajt så ska du alltid kolla vem som kritiserar.

När det är stora tidningar eller företag som sätter ut sina namn eller informationen är relevant kan du (nästan alltid) lita på den. Däremot om den som skrivit ett inlägg, positivt eller negativt är anonym bör du hoppa över det inlägget.