Känner du igen Pommac-smaken?

Blindtester av läsk är kul. Du kan prova det när du vill fira någonting. Använd smakessensen för Pommac-läsk. Vissa kan inte känna någon skillnad på Pommac och Champis.

läskkoncentrat

Du kanske aldrig har smakat det på riktigt? Man kan alltid undra hur stor roll det här spelar. Om det är en god läsk med fruktsmak så gör det väl detsamma om den heter Champis, tutti och frutti eller gott och sött…

Pommac är en klassisk svensk läsk som många känner igen

Det är faktiskt så att många känner igen Pommac i blindtest. Smak och doft är enkela att känna igen. Men du måste inte köpa Pommacen som läsk på flaska i butiken för att få smaken.

Olika smaktillsatser fungerar minst lika bra. Hos allt-fraktfritt.se heter champis Fruktis.SE och tillverkas av Aromhuset.

Du väljer själv om du vill göra Pommac eller Champis. Välj fritt. Släpp lös fantasin när du blandar. Genom att anpassa mängden koncentrat kan du få olika smaker. Du kan också styra mängden kolsyra.

Det är Aromhuset som vi pratar om. De har varit i branschen i tre decennier. Företag som AGA kan inte konkurrera då marginalerna är för låga.

Vikingsoda kuppade sina koncentrat. De ville ge Aromhuset en match. När försäljningen etablerats bytte de till billiga råvaror och sötningsmedel.

Aromhusets läskkoncentrat har 80 % lägre sockerhalt i sina produkter. Blanda koncentratet enligt 1 + 7. Du behöver inte många droppar koncentrat.

Det ger mycket smak

Det vatten som säljs i butiken är ingenting mot det du har hemma i kranen. Du skär ner på sockret samtidigt som du maximerar smaken. Kanske är det rent av nyttigare än vanlig läsk? Detta oavsett smak.

I Aromhuset läskkoncentrat är smakerna än mer intensiva. Till att börja med struntar man i att tillsätta 80 % av det socker som andra tillverkare gör. För att motverka det socker som finns kvar adderar man kostfibrer.

På så sätt slipper man de riktiga sockerbomberna. För frukten innehåller kost-fibrer.

Du har många valmöjligheter med en Sodastream. Det betyder att du kan göra egen Pommac. Det kan vara roligt att prova.

Sverige har varit ett föregångsland inom läsk. När resten av världen hade 4-5 smaker så hade vi i Sverige 30 smaker. Vi kan än i Sverige. Trots att Pripps numera är uppköpt.

Genom att kombinera smaken päron och citron får man sockerdricka. Saturnus var först med detta. Aromhuset använder smaken idag.

Champis och Pommac är konkurrenter. Det kan sägas vara en typ av fruktchampagne. Alla känner inte till att Champagne är ett vindistrikt. När det görs till läskkoncentrat döps namnet om från Champis till Fruktis.

Fruktsoda när den är som bäst är smaksatt med lime och citron och luktar och smakar så. Frågan är om inte Pripps hade den bästa smaken? Bättre än alla andra.

När vi pratar om svenska drycker får vi inte glömma julmusten. Coca cola har gjort cola världskänt. Cuba Cola vann över Coca Cola i blindtest.

Grape Tonic är ytterligare ett svenskt varumärke av rang. Från början såldes läsk endast på apotek, när bryggerierna tog över blev varumärket Apotekarnes ett lyckokast. Vi kan tacka Pripps för mycket.

Så utför du ett blindtest av läsk som du gör hemma

Börja med att bjuda in några kompisar. Sätt på dem blindkavle. Du bjuder sedan på tre olika sorters dricka. Tala om vad drickat heter.

Det blir roligast om smakerna är lika. Alla får testa utan att se varumärket. Sedan får testpersonerna svara.

Berätta facit när alla svarat. Pommac kommer vara en av de läskfabrikat som flest svarar rätt på. Du kan göra det till en tävling. champis pommac Den som vinner kan få din hemmagjorda läsk.

Du kan ju alltid skippa testet och bara duka fram Pommac och Champis. Det blir förnöjsamt och säkert också mycket gott!